sunnuntai 25. marraskuuta 2012

Yllätysten limettipiiras

Jotenkin jenkkien piirakkameiningit näyttää aina ihan sairaan hyviltä. Kauniilta ja raikkailta tai mehevän maukkailta. Piti leipoa ystävän yllätyskekkereille jotakin ja limettipiiraan ohje Rose Elliotin Kasvisruoan keittokirjasta houkutteli fressillä sitrusmielikuvallaan ja päätin kokeilla.

Ryhtyessäni leipomaan yllätyin siitä, ettei reseptissä ollut lainkaan sokeria. Tätä piirasta ei myöskään paisteta, joten se on nopea valmistaa, mutta vaatii tuntien jäähtymisajan. Limettipiiras oli itse asiassa aivan täydellinen resepti itselleni juuri näiden seikkojen vuoksi tällä kertaa, koska minun piti valmistella yllätysjuhlat kiireisellä viikolla. Piiras siis lepäili rauhassa jääkaapissa kun itse naputtelin töissä menemään ja suihkin suoraan töistä hakemaan juhlakalun paikan päälle.

Limettipiiras
8–12 annosta

200 g Digestive-keksejä
75 g voita (tai margariinia, jota itse käytin)

3 dl kuohukermaa
2,5 dl Flora vispiä
2 limetin mehu ja kuori raastettuna (itse tarvitsin kolmannen koristeluun kun tein koristelut vasta leivontaa seuranneena päivänä)

Sulata voi miedolla lämmöllä. Murusta keksit hienoksi joko monitoimikoneella tai muovipussin ja kaulimen avulla. Sekoita murut voihin. (Olen oppinut, että tämän tyyppisten kakkupohjien pitäisi tuntua sormissa "kostealta hiekalta, jossa on herneen kokoisia rasvahiutaleita" ja siltä se tosiaan tuntuu oikeaoppisena, vaikka tämä hassulta kuulostaakin.) Levitä seos 20 cm halkaisijan kakkuvuokaan. Itse levitin pohjalle hieman ruokaöljyä pullasudilla ja ainakin piiras irtosi hyvin.

Vispaa kuohukerma paksuksi. Lisää Flora vispi ja sekoita taas paksuksi vaahdoksi. Raasta limen kuoret ja purista limen mehut vaahtoon. Vatkaa jälleen, äläkä välitä vaikka vaahto näyttäisi juoksettuvan, se ei haittaa. Levitä vaahto pohjan päälle lastan avulla, suojaa vaikkapa muovikelmulla ja jäähdytä jääkapissa useita tunteja. Mielestäni kakku oli erinomaista vielä puolentoista vuorokaudenkin päästä, joten voit huoletta valmistaa hyvissä ajoin. Tarjotessa poista vuokarengas ja koristele limetin kuorella. Itse raastoin kuorta pinnalle, näytti ihan buenolta. Mitä tykkäätte 30-vuotiskoristeesta? ostin sen jo omiin kolmekymppisiini, mutta unohdin käyttää silloin. Onneksi nyt muistin! ;)


Lopputulos oli mielestäni hyvä ja raikas. Mikään äitelä tämä resepti ei ole, joten mikäli et ole makean fani, tämä voi olla tarjottava juuri sinun makuusi.

2 kommenttia:

  1. Koriste sai yllätetyn tuntemaan itsensä tuplasti vanhemmaksi, mut ei se mitää, ku kakku oli heeekullista!

    VastaaPoista
  2. :) Hyvä että maistui - vanhallekin...

    VastaaPoista

No kato reteesti vaan sanot!