keskiviikko 27. maaliskuuta 2013

Youvetsi eli lammasta tomaatin ja jyväpastan kera

Kaipaatko jotain aivan muuta lammasta kuin perusviulua pääsiäispöytään? Suosittelen kreikkalaista youvetsia! Kavereitten kesken juvetsi on pasta, mutta se valmistetaan padassa pitkään hauduttaen, pasta lisätään vasta lopuksi. Tein tätä ruokavieraille muutama viikonloppu sitten, ja hyvin maistui kolmelle raavaalle miehelle ja itselleni. Resepti on Tessa Kirosin Hillasoilta oliivilehtoihin -kirjasta.

4–6 annosta

3 rkl oliiviöljyä
800 g lampaanlihaa (ohjeessa suositellaan lapaa tai paistia, itse laitoin karitsan niskaa)
kalvot poistettuna ja liha leikattuna 3 cm:n paloihin
2 punasipulia hienonnettuna
2 valkosipulinkynttä hienonnettuna
600 g tomaattimurskaa
1 kanelitanko
30 g voita
1 l kuumaa vettä (kannattaa aloittaa pienemmällä määrällä, vaikka 8 dl ja lisätä tarpeen vaatiessa)
400 g jyväpastaa (muukin pienikokoinen pasta käy, mutta tsekkaa kypsymisaika)
suolaa
mustapippuria

Tarjoiluun
raastettua parmesania, pecorinoa tai kefalotiria

Pane uuni kuumenemaan 180 asteeseen. Kuumenna oliiviöljy paksupohjaisessa padassa ja paista lihapalat pienissä erissä, kunnes kaikki ovat kauttaaltaan ruskistuneet. Siirrä palat lautaselle ja kumoa pataan sipulit. Kuullota sipulisilppu kullankeltaiseksi ja pehmeäksi; sekoita koko ajan, ettei se tartu pohjaan (lisää tarvittaessa vähän oliiviöljyä). Sekoita joukkoon valkosipulisilppu, kuullota puolisen minuuttia ja nostele sitten lihapalat takaisin pataan. Kaada joukkoon tomaattimurska, mausta suolalla ja pippurilla ja lisää lopuksi kaneli ja voi. Anna poreilla noin 5 minuuttia ja lisää sitten 1 litra kuumaa vettä. (Tässä kohtaa kannattaa tosiaan lisätä aluksi vaikka 8 desiä ja lisätä myöhemmin loput jos tilanne vaatii. Omasta youvetsista tuli vähän liian nestemäistä kun kippasin litran suorilta joukkoon, tosin seuraavana päivänä nesteet olivat imeytyneet viimeistä pisaraa myöten ja pasta oli jopa kuivakkaa). Pane kansi päälle ja hauduta uunissa tunnin verran, eli kunnes liha on pehmeää.

Huuhdo pasta siivilässä, valuta se ja kaada pataan. Sekoita hyvin, peitä kannella ja pane 15 minuutiksi takaisin uuniin. Ruoka on valmis, kun pasta on kypsää ja imenyt valtaosan nesteestä. Kypsymisaika riippuu pastalaadusta; uunissa kypsyminen vie kauemmin kuin liedellä keittäminen, joten pasta joka tarvitsee liedellä 7 minuuttia, vaatii uunissa 15 minuuttia. Jos padassa näyttää olevan liian vähän nestettä, lisää kuumaa vettä. Tarjoa ruoka kuumana ja ripottele päälle juustoraastetta.

Ellet vie pataa heti pöytään, ota se uunista vähän ennen kuin pasta on täysin kypsää; padan jälkilämpö hoitaa lopullisen kypsymisen.

Tällaisissa pitkään hautuneissa liharuuissa liemi on aina ihan julmetun hyvää! Olin aluksi liian hätäinen kun vieraat olivat jo saapuneet ja maistaessa liha oli kumimaista, mutta hetken päästä se olikin jo mureutunut juuri sopivaksi, ah. Ohjeessa muuten sanottiin, että jotkut sekoittavat loppuvaiheessa joukkoon feta- tai halloumikuutioita, jotka saavat hieman sulaa. Ja lihaa voi käyttää myös kokonaisena kimpaleena, joka jaetaan annospaloiksi vähän ennen tarjoilua. Tällöin liha tulee hauduttaa ihan läpikypsäksi ja pehmeäksi ennen pasta lisäämistä viimeiseksi 15 minuutiksi.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!