keskiviikko 3. huhtikuuta 2013

Eräs lauantainen ruokamatka omassa keittiössä

Tässä eräänä ihanan tylsänä lauantaina päätin matkata ruokaohjeineni taas kerran Välimerelle. Hassua, että olen käynyt Välimeren rannalla vain kerran, alaikäisenä ollessani bailumatkalla pienellä saarella Kreikassa. Söin silloin vain tonnikalapitsaa ja banana split -jätskiannoksia, onneksi löysin edes tsatsikin elämääni. Kun kiinnostuin ruuasta ja ruuanlaitosta vanhemmalla iällä, Välimeri on ollut ja on edelleen suurin ispiraation lähteeni.

Tällä kertaa aloitin munakoisotahnasta, jonka ohjemukaelma on yhdestä lempikeittokirjastani, Meze – lähi-idän pikkuruokia. Toinen dippi oli seesamidippi, johon törmäsin Ruokahommia-blogissa. Olen tehnyt dippiä jo kolme-neljä kertaa, valkosipulilla ja ilman. Tosi yksinkertaista ja ihan huippuhyvää, myös sipsien kanssa! Leiväksi halusin jotain littanaa, kuten naan-leipää, rieskaa, mitä näitä nyt on. Kausiruokaa-kirjasta nappasin pohjoisafrikkalaisen Matlouh-leipien reseptin. Seuraavaksi päätin, että nyt voisi olla aika kokeilla myös falafelien tekoa. Tämäkin resepti on Meze-keittokirjasta. Ihmettelin, että onko ohjeessa painovirhe, kun kikherneiden keittämistä ei mainita ollenkaan, mutta kyse olikin vain omasta tietämättömyydestäni, kikherneitä ei nimittäin keitetä oikeissa falafeleissä. Omistani tuli siis ihan kikhernepyöryköitä vaan, koska olin jo ehtinyt pyytää kaupassakävijältä keitettyjä herneitä. Pelkkä leipä, dipit ja pyörykät tuntuivat vähän yksipuoliselta aterialta, joten koukkasin sen verran resepteissä Jenkkilään, että tein niiden seuraksi vielä coleslaw-mukaelman ja ongin purkista muutaman oliivin, joiden pinnalle pirskotin sitruunaa.

Matlouh, coleslaw, kikhernepyörykät, seesamidippi ja baba ghanoush-tahna.



Baba ghanoush -munakoisotahna, 4–5 annosta

1 iso munakoiso
1 valkosipulinkynsi murskattuna (itse laitoin ISON kynnen ja pienen munakoison, tuli todella tymäkän valkosipulista tahnaa)
3/4 rkl tahinia
1 rkl oliiviöljyä
suolaa maun mukaan ja mustapippuria myllystä

Lämmitä uuni 175 asteeseen. Halkaise munakoiso pitkittäin ja laita puolikkaat uunivuokaan leikkauspinta ylöspäin. Kypsennä reilut 20 minuuttia. Anna jäähtyä. Kuori, pilko ja soseuta sauvasekoittimella tai tehosekoittimessa. Lisää valkosipuli ja tahini. Sekoittimen käydessä valuta joukkoon öljy ohuena nauhana. Mausta suolalla ja pippurilla.


Kikhernepyörykät, n. 22 pyörykkää

2 tölkkiä keitettyjä kikherneitä
1 dl bulguria (keittämätöntä)
2 valkosipulinkynttä
puolikas sipuli hienonnettuna
1/2 tl jeeraa eli juustokuminaa
1/2 tl korianterijauhetta
1 rkl tahinia
1 tl leivinjauhetta
2 munaa
1 dl persiljaa silputtuna
suolaa ja mustapippuria
oliiviöljyä paistamiseen

Keitä 1 desi bulguria 2 desissä vettä. Huuhtele kikherneet ja muhenna ne sekoittimessa. Kumoa kikhernesose kulhoon ja sekoita siihen bulguri, valkosipulimurska ja sipulisilppu sekä juustokumina, korianteri ja tahini. Lisää erikseen leivinjauhe hyvin hämmentäen. Sekoita lopuksi joukkoon munat ja persilja. Mausta taikina suolalla ja mustapippurilla. Jätä se puoleksi tunniksi huoneenlämpöön lepäämään.

Pyörittele taikinasta pinginpallon kokoisia palleroita ja litistä ne pihveiksi. Paista runsaassa öljyssä 3–4 minuuttia molemmin puolin (öljyn on oltava riittävän kuumaa, testaan itse tiputtamalla pienen kökön taikinamassaa öljyyn. Kun öljy alkaa kuplia kökön ympärillä, on kuumuus riittävä. Liian kuuma öljy voi leimahtaa, joten tarkkana pitää olla). Lado paistetut pyörykät talouspaperille valumaan.

Coleslaw-tyyppinen lisäkesalaatti, 2 annosta

pieni pala valkokaalia
1 porkkana
1/2 dl paksua luonnonjugurttia
1 rlk tahinia
1 rkl vaaleaa balsamicoa
suolaa ja mustapippuria maun mukaan

 Kuori porkkana, raasta se ja kaali. Sekoita kastikkeen ainekset ja kippaa seos raasteiden päälle. Anna mehustua jääkaapissa hetki.


Matlouh-pannuleivät, kuusi leipää

4–5 dl vehnäjauhoja
2 dl grahamjauhoja
25 g hiivaa
2 1/2 dl vettä
1 rkl kuivattuja yrttejä, esim. rosmariinia ja timjamia
2 tl suolaa
n. 1 dl oliiviöljyä

Sekoita hiiva kädenlämpöiseen veteen. Lisää suola ja yrtit. Lisää jauhot vähitellen hyvin sekoittaen. Vaivaa kiinteäksi taikinaksi ja jaa taikina kuudeksi palloksi. Öljyä pallot ja anna niiden kohota puoli tuntia.

Kauli kustakin pallosta suorakaiteen muotoinen levy, kooltaan noin 25 cm x 40 cm. Levitä hieman öljyä levyn päälle. Nosta ensin toinen pitkä sivu suorakaiteen keskelle ja sitten toinen sivu käännetyn taikinareunan päälle niin, että taikinasta muodostuu kapeampi suorakaiden. Venytä suorakaidetta öljytyin sormin ja kääri taikina rullaksi aloittaen toisesta lyhyestä päästä. Paina päälimmäiseksi jääneen taikinareunan päät rullan sisälle (en tajunnut tätä lausetta itse, käänsin vain sauman rullan alle. Jälkeenpäin huomasin, että Youtubessa olisi tietty ollut opetusvideoita tähänkin hommaan). Öljyä rullat ja anna niiden kohota noin puoli tuntia.

Taputtele rullista noin puolen sentin paksuisia, paistinpannun kokoisia leipiä. Leivän pinnassa näkyy rullan reuna spiraalina (tämäkin homma meni perstuntumalta, lyttäsin pystyyn nostetun rullan ja kyllä siihen leipäseen jotain kuviota tuli). Paista kutakin leipää pari minuuttia puoleltaan oliiviöljyssä kuumassa pannussa.

Seesamidippi

reilu ruokalusikallinen seesaminsiemeniä
(2 pientä valkosipulinkynttä)
suolaa
mustapippuria
(liraus sitruunamehua)
2 dl paksua kreikkalaista jogurttia

Murskaa valkosipulinkynnet ja laita ne seesaminsiementen kanssa kuivalle kuumalle pannulle paahtumaan. Kun siemenet ja sipulisilppu ovat saaneet väriä pintaan, kippaa jogurtin sekaan, mausta ja sekoita. Anna maustua jääkaapissa ennen tarjoilua.

Uuh ja aah mikä ateria! Pyörykät olivat vähän väärän värisiä, mutta tosi täyttäviä ja pysyivät hyvin kasassa, kun taikinaan ei tullut mitään nesteitä. Ensi kerralla kokeilen kyllä keittämättömiä herneitä, niitä olisi tullut 250 grammaa. Mausteita olisi voinut laittaa vähän enemmänkin. Munakoisotahnasta tuli parempaa kuin viime kerralla, valkosipulia tuli tosin laitettua aivan liian paljon. Yrttiset leipäsen olivat todella jees, kuten tuore vaalea leipä aina. Tykkäsin myös salaatista, kun siihen ei tullut mitään majoneesijuttuja, mutta balsamico ja tahini maustoivat jugurtin niin ettei lopputulos ollut valju.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!