maanantai 29. huhtikuuta 2013

Tattarisotto metsäsienistä ja tomaateista

Olen siitä erikoinen tyyppi etten välitä erikoisemmin riisistä. Kyllä sitä syö ennen kuin selkäänsä ottaa, mutta en melkein ikinä laita sitä lisukkeeksi. Jotenkin liian makeaa ja mautonta mulle. Sen sijaan tattarista tykkään kuin hullu puurosta, mikä on kai vähän sama asia. No, nyt on bloggauksen ekassa kappaleessa jo niin monta suomalaiskansallista sanontaa, että siirrytään asiaan.


Teen risotot yleensä joko ohraan tai tattariin. Näin oli jo ennen nykyistä gluteenitonbuumia, mikä on onneksi lisännyt esim. tattarivalikoimaa kaupoissa. Tähän reseptiin käytin nimittäin vikat Venäjältä reilu vuosi sitten kyöräämäni tattarit ja ilmeisesti jatkossa voin ostaa tattaria Suomestakin ilman sen suurempaa metsästystä. Kiitos gluteeniton porukka, jatkakaa samaan malliin nii ei lopu nää raaka-aineet meikältä. Viimeiset vuoden 2012 suppilovahverot päätyivät myös pataan, joten kaapissa on taas tilaa uusille raaka-aineille.

Mulla oli nyt viiniaineksena lähikaupan 4,7% valkkari, laitoin sitä 3 dl. Toki vahvempaakin viiniä voi käyttää risotoissa saman verran ja enemmänkin, mutta aivan hyvin voit käyttää vain pullon jämät ja lisätä muun nesteen määrää. Riippuu myös tattarilaadusta, minkä verran nestettä sen keittämiseen tarvitaan, joten sovella itse.

Tattarisotto metsäsienistä ja tomaateista

ruokaöljyä / voita
1 sipuli
2 valkosipulin kynttä
2,25 dl tattariryynejä
2–3 dl kuivattuja suppilovahveroita 
3 dl valkoviiniä
4 dl vettä (voit käyttää kuivattujen sienten liotusvettä tai ihan tavallista vettä, mieluiten kiehuvana jos ruokasnobbailee)
1 kasvisliemikuutio
3–4 aurinkokuvattua tomaattia saksittuna kappaleiksi
10 kirsikkatomaattia
n. 2 dl parmesaania raastettuna

mustapippuria, tarvittaessa suolaa
tuoretta basilikaa tai muuta yrttiä
voit myös paahtaa pinjan- tai auringonkukansiemeniä pinnalle

Pilko sipuli ja valkosipuli, kuulota niitä risottokattilassa. Tällä kertaa mulla oli voin ja öljyn sekoitus paistohommissa. Lisää tattariryynit ja paista kunnes sipulit ovat kullankeltaisia, lisää sitten viini vaikka parissa, kolmessa osassa. Sienet voit laittaa oikeastaan milloin vain, vaikka jo sipulien sekaan jos tahdot. Kun viini on haihtunut, lisää pikkuhiljaa vettä ja siihen kasvisliemikuutio. Vettä ei kannata laittaa kaikea kerralla, vaan lisätä sitä matkan varrella, jolloin pystyt tarkkailemaan nesteen todellista tarvetta.

Kun risotto alkaa olla kypsää, saksi aurinkokuivatut tomaatit sekaan. Samaten parmesaani. Kirsikkatomaatit voit laittaa jo suht hyvissä ajoin, jolloin ne pehmenevät ja muussaantuvat osaksi risottoa tai sitten voit laittaa ne aivan viimeiseksi, jolloin ne säilyttävät koostumuksensa. Mausta mustapippurilla, maista tarvitaanko suolaa vai riittääkö parmesaanin suolaisuus.

Itse tein tällä kertaa perinteisten risottosiemenien puuttuessa kokeilun paahdetuilla kurpitsansiemenillä, mutta ne eivät kyllä sopineet alkuunkaan. Muistuttivat jotain pahvinkappaleita lähinnä tässä ruoassa. :D Pinjansiemenet olisivat kyllä olleet parhaita.

Ja muista vielä laittaa ruokapöytään tarjolle ekstraparmesania ja tuoreita yrttejä, niin kaikki on hyvin. Meillä oli myös samppanjaa, joten kaikki oli erittäin hyvin. Makoisia tattarisottoja!



Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!