torstai 16. toukokuuta 2013

Nokkosesta keittoa ja sipsejä

Tämän vuoden ilmaisten tuoretuotteiden kahminta alkoi nyt! Toisinaan melko aneemisena tyyppinä kerään itse mielelläni nokkosta, koska nokkonen sisältää seitsemän kertaa enemmän rautaa kuin Kippari-Kallen suokkari pinaatti. Nokkonen on nyt parhaimillaan, kun lehdet ovat vielä pieniä eikä nokkonen ole kukkinut. Nokkosen keräämiseen löytyy paljon opastusta netistä, kuten Uuden Mustan nokkosenmetsästysopas.

Tein kevään ekasta nokkossatsista muutama vuosi sitten Herkkuruoka-blogissa postaamaani maidotonta nokkossosekeittoa ja sipsejä, joita en ollut aiemmin kokeillutkaan. Keitto oli miedomman makuista kuin muistin, jopa pehmeää ja ehdottoman freesiä. Sipseistä taas tuli ehkä vähän liian vahvoja mun makuun. Mulla on vielä opeteltavaa nokkosen kanssa, koska yleensä nokkosruuat maistuvat musta liian vahvoilta.

Nokkossosekeitto paistetuilla siitakesienillä, 3 annosta

n. 200 g nokkosta (eli kaiketi vajaa pari litraa)
2 pientä sipulia tai yksi isompi pilkottuna
voita/öljyä freesaukseen
7 dl kasvislientä
½ dl kaurakermaa
mustapippuria
suolaa
tuoretta minttua
rasiallinen siitakesieniä (Pirkalla on näpsä 100 g luomusiitakerasia)

Ryöppää nokkoset ensin, eli toimi seuraavasti. Huuhtele nokkoset lävikössä. Kippaa ne kattilaan kiehuvaan veteen ja kiehauta nopeasti, jolloin ne pehmenevät ja muuttuvat kirkaan vihreiksi. Älä keitä! Kaada nokkoset uudestaan lävikköön ja huuhtele pikaisesti, puristele enimmät vedet pois.

Freesaa ryöpättyä nokkosta ja sipulia kattilassa rasvan kanssa. Lisää kasvisliemi, suola sekä mustapippuri ja anna porista kymmenisen minuuttia miedolla lämmöllä. Soseuta keitto sauvasekoittimella. Lorauta joukkoon kaurakerma, lisää minttu ja terästä vielä mustapippurilla ja suolalla jos siltä tuntuu.

Pilko sienet ja ruskista ne voissa tai öljyssä pannulla. Kippaa sienet lautasille keiton päälle.



Nokkossipsit

nokkosta
½–1 ½ dl öljyä
sormisuolaa

Kuumenna öljy korkeareunaisessa pannussa. Pudota yksi nokkosenlehti pannulle. Kun öljy alkaa kuplia nokkosen ympärillä, öljy on tarpeeksi kuumaa. Kippaa nokkosenlehdet öljyyn ja anna niiden paistua vajaa pari minuuttia. Älä kaada isoa erää kerralla, jotta lehdet eivät jää klimpiksi, mutta lehdet saavat mennä vähän toistensa päälle, ei tarvitse erotella. Poimi paistuneet lehdet reikäkauhalla talouspaperin päälle kuivumaan ja lisää heti sormisuolaa lehtien päälle (itse odottelin vähän liian kauan ja lehdet ehtivät kuivua sen verran, ettei suola tarttunut niihin enää niin hyvin).

Tein sipsit ihan pienistä lehdistä ja jätin niihin laiskuuksissani varretkin. Kannatti, koska varsista sai hyvin poimittua heiveröidet lehdet suuhun. Pitää kokeilla seuraavaksi isompien lehtien kanssa, jotta lopputulos on vieläkin sipsimäisempi. Rasvaisilta maistuivat, joten hyvin upposivat grilliruuan kanssa naposteltavina. Seuraavaksi tekee mieli nokkoslettuja ja -sämpylöitä!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!