torstai 28. marraskuuta 2013

Sieni-kasvispata

Päätin osallistua tokaa kertaa kuukauden ruokahaasteeseen. Lopputulos oli sama kuin ekalla kerrallakin, ilmoittautuminen oli ehtinyt mennä jo ohi kun aktivoiduin. Haasteena oli tällä kertaa pataruoka ja ajattelin oli tehdä kauden kasviksista jotain, kun osallistujalista näytti kovin lihapainotteiselta. Löysin vielä suppilovahveroita metsästä, joten heitin nekin pataan. Tässä resepti, vaikken sillä kisaan ehtinytkään.

4 annosta

n. 5 dl tuoreita suppilovahveroita
1 rkl voita tai öljyä
1 sipuli
2 valkosipulinkynttä
3 pientä naurista
2 porkkanaa
4 perunaa
3 pientä punajuurta
puolikas palsternakka
2 lehtikaalin lehteä
pieni parsakaali
400 g tölkkitomaatteja
loraus punaviinietikkaa tai isompi loraus punkkua
4–6 dl vettä
1 kasvisliemikuutio
pari oksaa tuoretta rosmariinia
(lempiyrttimausteita)
2 tl suolaa
mustapippuria rouhittuna
(hunajaa)

tarjoiluun ranskankermaa tai smetanaa (vegaaniseen versioon vegaanista majoneesia ja jugurttia sekoitettuna)

Puhdista sienet. Pilko sipuli ohuiksi sirpeiksi ja murskaa valkosipulit. Pilko kasvikset ja leikkaa lehtikaali suikaleiksi (poista paksu lehtiruoti).

Laita pataan voinokare tai öljytilkka ja kuumenna. Lisää sienet ja anna niiden paistua kunnes ylimääräinen neste on haihtunut. Lisää sipulit sienten joukkoon ja kuullota. Kippaa seuraavaksi joukkoon kasvikset, mutta älä vielä lehtikaalia. Kuullota kasviksia hetki ja lisää tölkkitomaatit sekä vesi (laske vettä hanasta tomaattitölkkiin ja kaada pataan). Jos vettä tuntuu olevan vähänlaisesti, lisää sitä. Murenna pataan kasvisliemi, nypi joukkoon tuoretta rosmariinia, lorauta punaviinietikkaa tai punkkua ja lisää muitakin lempiyrttimausteitasi jos siltä tuntuu. Itse laitoin pari teelusikallista uunijuureksille tarkoitettua maustesekoitusta. Lisää tässä vaiheessa nyt se lehtikaali ja suolaa sekä pippuria. Anna padan korista kunnes juurekset ovat kypsyneet, ainakin puolisen tuntia.

Tarjoile padan kanssa ranskankermaa ja lempileipääsi.

Pata on vasta alkamassa porisemaan.
Ajattelin ensin että lisään pataan myös belugalinssejä, mutta ei mahtunut! Padasta tuli tosi hyvää, etenkin liemi oli ihanaa. Sekaan sopisi muutkin kaalit tai juurekset, mitä nyt kaapista sattuu löytymään. Ranskankerma tai smetana kruunaa padan, muista siis hommata jompaa kumpaa kaupasta.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!