tiistai 20. tammikuuta 2015

Helppo maapähkinävoi

Oon maapähkinävoiaddikti. Jos jääkaapista löytyy maapähkinävoita, hiipparoin purkille yleensä useamman kerran päivässä maistelemaan. Uusi suosikki on maapähkinävoi omenalohkojen kanssa, ah! Luonnonjugurtti, omena ja maapähkinävoi blenderiin. Paprika-maapähkinäkeitto (jota vatsa on täynnä just nyt), satay-henkiset kastikkeet, kaikki maapähkinävoinen menee.

Päätin sunnuntaina koklata tehdä maapähkinävoita vihdoin itse. Tsekkailin ohjetta Terveen hyvää -blogista, mutta laiskana tyyppinä päätin oikaista ainoan työläämmän työvaiheenkin yli, eli pähkinöiden kuorimisen.

Purkillinen ( 400 g) maapähkinävoita

400 g kuorellisia luomumaapähkinöitä
Ei muuta!

Kaada pähkinät uunipellille tai suureen uunivuokaan (paahtuvat tasaisemmin, jos ovat yhdessä kerroksessa). Paahda pähkinöitä 170 asteisessa uunissa n. 20 minuuttia (riippuu uunin tehosta, vahdi vähän ettei pähkinät kärähdä). Ota paahtuneet pähkinät uunista ja anna niiden jäähtyä hetki.

Kaada neljäsosa pähkinöistä blenderiin (tai korkeaan astiaan, jos käytät sauvasekoitinta hienontamiseen. Tällöin voi olla ihan paikallaan myös hienontaa pähkinöitä vähän veitsellä, että sauvasekoitin jaksaa survoa). Surauta pähkinät jauheeksi ja lisää samanmoinen satsi sekaan. Toista tämä vielä pari kertaa, kunnes kaikki pähkinät ovat blenderissä. Anna laitteen jauhaa pähkinäjauhe notkeaksi voiksi. Tähän menee laitteen tehosta riippuen muutamasta minuutista 10 minuuttiin.

HUOM! Mun Kitchen Aid jaksoi pyörittää massaa hienosti, mutta jos oma laite osoittaa hyytymisen merkkejä, anna laitteen hengähtää hetki. Ja jos laite on pienempi, tee satsi kahdessa erässä (neljäsosan + neljäsosa jauheesta voiksi, tyhjennys, 10 minsan lepo laitteelle ja sitten toinen satsi).



No niin, tästä purkistahan näkyy jo pohja parin päivän käytön jälkeen. Mies on saanut ehkä lusikallisen. Luulen, että viikonloppuna pitää tehdä uusi satsi. Suosittelen kyllä testaamaan, on niin iisiä! Ja paahdetut kuorelliset maapähkinät ovat hyviä sellaisenaankin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!