maanantai 3. joulukuuta 2012

Turkkilainen morsiuskeitto

-20 astetta ulkona saa ruuanlaittofiiliksen kääntymään tuhteihin ja lämmittäväiin keittoihin.Tämä setti on yksi keittiömme vakkari-arkikeitoista ja Herkkuruuastakin tuttu. Bulgur tuo sopivaa tuhtiutta keittoon, minttu ja paprika taas kivaa vaihtelua perus linssikeiton makuun.

4-8 kynttä valkosipulia
1 iso sipuli
öljyä
1–3 tomaattia (koostaan riippuen)
3 rkl tomaattipyreetä
3 rkl paprikajauhetta tai paprikatahnaa (etnokaupoista)
3 dl punaisia linssejä
1 ½ dl bulguria (tai riisiä)
kasvisliemikuutio
vettä
suolaa ja mustapippuria
1–3 rkl minttua (maun juju on tässä ja paprikassa)
(chilijauhetta)

Sattumatahnaan:
Keijua, minttua, paprikajauhetta

Lisukkeeksi:
sitruunanlohkoja (jos ei ole, lisää keittoon lopuksi sitruunamehua)

Pilko sipulit ja tomaatti. Kaada kattilan pohjalle öljyä, lisää pilkotut valkosipulit ja sipuli. Kuullota pieni hetki, lisää sitten paprikajauhe/-tahna ja hetken päästä myös tomaattipyre. Pyörittele hetki ja lisää sitten tomaatit, linssit, bulgur, vesi, kasvisliemikuutio, mustapippuri ja minttu. Keitä noin kymmenen minuuttia, kunnes linssit ja bulgur ovat kypsiä, maista ja lisää tarvittaessa suolaa. Chili sopii myös hyvin sekaan.

Sulata keiton poristessa jötkäle keijua paistinpannulla ja lisää siihen minttua ja paprikaa. Tästä nostetaan voisilmän tapainen keiton pinnalle. Tarjoa lisänä sitruunaa, sen raikkaus tuo keiton maut hyvin esille!

Tein keittoa jo jonkin aikaa sitten, jolloin kesästä oli vielä minttua jäljellä. Sain näin ekaa kertaa testattua myös sattumatahnaa. Hyvin toimi, vaikka keitto maistuu ilman tahnaakin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!