tiistai 31. joulukuuta 2013

Syyrialainen punajuuritahna

Katselin joulunpyhinä ohjelmaa Lähi-idän herkut, jossa oltiin sillä kertaa Syyriassa. (Sen voi katsoa vielä jonkun päivän verran Areenasta.) Ohjelman täytyi siis olla jo muutaman vuoden ikäinen, nykyiset oltavat kun ovat surulliset sodan runtelemassa maassa.


Sekä Jaana että minä pidämme siis paljon lähi-idän mauista ja ohjelmassa näkynyt punajuuritahnan ohje herätti minussa ajatuksen "Toi on ihan Leuhkis-resepti! Jaanakin rakastais tollasta!"

Kaikessa yksinkertaisuudessaan tämä ohje on mielettömän hyvä. Ja resepti on ilmeisesti jo tuhansia vuosia vanha – klassikoiden klassikko siis. Ainesosiltaan hyvin samankaltainen kuin hummus, joten tätä voisi varmasti kutsua myös punajuurihummukseksi. Löysin netistä tarkempia apuja ja ruoan alkuperäisen syyrialaisnimen – Mutabal Shawandar – täältä.

Syyrialainen punajuuritahna - Mutabal Shawandar

2 punajuurta
1-2 valkosipulin kynttä
2 rkl tahinia eli seesaminsiementahnaa
3 rkl sitruunamehua
2 rkl oliiviöljyä

mustapippuria, suolaa
(tuoretta persiljaa)

Keitä punajuuret, kunnes ne ovat niin kypsiä, että haarukka uppoaa kunnolla niihin. Voit antaa niiden jäähtyä, mutta itse en malttanut, vaan leikkelin heti palasiksi haarukan ja juuresveitsen avulla. Sitten surautin blenderissä krouviksi soseeksi. Paloja siis saa jäädä, mutta jos pidät tahnamaisemmasta olemuksesta, päästä hienoksi vain. Itse kyllä pidin punajuuripaloista tahnassa.

Valuta punajuurimurskaa hetki siivilässä, mutta älä purista kuivaksi: kosteutta pitää olla.

Sekoita sitten punajuuret, tahini, murskattu valkosipulin kynsi ja sitruunamehu tahnaan. Käytin tuoretta sitruunaa, josta 3 rkl tulee aika pienestäkin palasta. Lopuksi lisää suola ja pippuri.

Kun tahna on tarjoiluastiassa, lisää päälle vielä oliiviöljy ja halutessasi persilja. Itse laitoin vielä muutaman pinjansiemenen koristeeksi, ne sopivat myös hyvin punajuuren kanssa.

Punajuuritahna oli siis oikein oivaa ja tahini toi kivan maun tähän. Suosittelen!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti

No kato reteesti vaan sanot!